Termíny závodů ŠKODA Pražského MTB poháru 2025!

Pořadatelský tým volnočasového seriálu horských kol v olympijském cross country, ŠKODA Pražský MTB pohár pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů, včetně cyklistů s handicapem, zveřejnil program závodů pro sezónu 2025.  

Třináctý ročník seriálu horských kol ŠKODA Pražský MTB pohár bude zahrnovat celkem pět závodních dnů. Úvodní podnik v pražském Motole a závěrečný na Zličíně budou pořádané formou dvojzávodu během celého víkendu, závod v letňanském lesoparku se uskuteční ve čtvrtek, během státního svátku.

První pohárové kolo v sobotu 29.3. bude stejně jako v roce 2024 věnováno disciplíně Short track, která díky časovce na jeden XCC okruh a následnému hromadnému závodu spolehlivě určí startovní pořadí pro nedělní závody v olympijském XCO. Dějištěm bude okruh motolských trailů, který se už nyní na tuto akci pečlivě připravuje v podobě mnoha brigádnických hodin členů pořádajícího týmu Nutrend Specialized SKR Racing. 

Závod XCC bude zároveň hodnocen i jako otevřené Mistrovství Prahy a Pražský cyklistický svaz tak bude poprvé historii dekorovat i vítěze a medailisty disciplíny XCC.

„Motolský okruh závodu XCC disponuje téměř ideálními parametry pro tuto disciplínu, o které se vážně uvažuje jako o další olympijské pro Los Angeles 2028. Je široký, zahrnuje stoupání, sjezd, rovinaté pasáže i techniku. Máme vyzkoušené, že díky svému profilu nenadělí startovní pole a v podstatě celý peloton závodníků tak přijíždí do cíle pohromadě, což je divácky velmi atraktivní a v Motole lze navíc sledovat celý závod z jediného místa. V roce 2024 u nás startovalo v Short tracku téměř 600 závodníků a já věřím, že v roce 2025 tento účastnický rekord, u nás zatím jediného závodu XCC pro širokou veřejnost, ještě překonáme“ přibližuje zakladatel ŠKODA Pražského MTB poháru a ředitel motolského závodu, Viktor Zapletal.     

Svátek práce mohou bikeři oslavit ve čtvrtek 1.5. v rámci třetího kola ŠKODA Pražského MTB poháru na populárním „Pahorku“ v Lesoparku Letňany. Trať připravují již tradičně členové týmu Kbely Cycling Team v čele Miroslavem Svobodou, který sám závodí v respekt zasluhující kategorii „SuperMasters“.

Finálový podnik celého poháru obstará víkendový dvojzávod pořádaný jako Bike Festival Zličín ve dnech 28. a 29. června. Pořadatelé z týmu Café Calabrone pod vedením reprezentačního kuchaře a majitele vyhledávaného obchodu Café Calabrone Martina Jarouše připravují víkend plný cyklistiky pro celou rodinu s neodmyslitelnými kulinářskými delikatesami, výbornou, cyklistickou kávou, ale i možností koupání v rybníku „Dolejšák“. V plánu je sobotní večerní koncert hudebního tělesa s vřele kladným vztahem k cyklistice a pozor, v neděli 29.6. vyvrcholí nejenom ŠKODA Pražský MTB pohár 2025, ale bikeři budou zároveň také bojovat o prestižní tituly Mistrů Prahy v olympijském XCO! A jak už je na Zličíně zvykem, v sobotu se pojede doleva a v neděli v opačném směru.  

TERMÍNY ZÁVODŮ ŠKODA Pražského MTB poháru 2025 

sobota   29. března  XCC    Traily Motol                                 Mistrovství Prahy XCC                           

neděle   30. března  XCO    Traily Motol                                 Velká cena ŠKODA AUTO  

čtvrtek 1. května   XCO       Lesopark Letňany – Kbely          KNAUF Velká cena MČ Praha Kbely 

sobota 28. června XCO      Bike Arena Zličín                          Velká cena Café Calabrone  

neděle 29. června XCO      Bike Arena Zličín                          Mistrovství Prahy XCO