Představujeme trať úvodního závodu v lokalitě Traily Motol

Úvodní závod ŠKODA Pražského MTB poháru 2022 se uskuteční na nejmladším pražském závodním okruhu v areálu Trailů Motol – jízda pod napětím!.

Odlehlá lokalita v blízkosti motolské skládky a v maximální míře využívající koridor výseku vedení vysokého napětí vyhovuje přísným parametrům vlastníků pozemků i životního prostředí a navíc je natolik vzdálená od zástavby či dopravních komunikací, že zde v podstatě nedochází ke kontaktu cyklistů s chodci.

O areál se starají členové týmu SK Cyklistů Praha Nutrend Specialized, kteří v době pandemie lokalitu vyčistili, postupně odvezli desítky, možná stovky pytlů s odpadky a pod dohledem Magistrátu Hlavního města Prahy budují v lokalitě traily, které jsou celoročně užívány jedinci i celými týmy k tréninku a volnočasovému ježdění. Tratě projektuje a staví reprezentační trenér Viktor Zapletal společně s Martinem Jaroušem, kuchařem a kustodem národního týmu.

Pojďme si představit okruh na kterém v neděli 20. března populární seriál závodů horských kol pro všechny věkové a výkonnostní kategorie cyklistů vstoupí do své jubilejní, desáté sezóny. 

Dětské závody se uskuteční na tratích v blízkosti startu a cíle a díky svému umístění v prostoru centrální louky mohou vidět rodiče dětí i diváci dětské závody prakticky z jediného místa. 

Žákovské a starší kategorie absolvují zaváděcí kolo v okolí startu a cíle, které dostatečně rozdělí i početné startovní pole jezdců na menší skupinky. Po průjezdu startem a krátkým asfaltovým úsekem projedou jezdci centrální loukou, depem, lesem a přes sekci s názvem Tři cesty s přírodní klopenkou se dostanou na dlouhý, klesající trail s názvem Darth Vader. Obsahuje dvě klopené zatáčky, řadu skoků a technických prvků. Je možné ho absolvovat ve vysoké rychlosti, ale vyžaduje maximální pozornost. 

Darth Vader doveze jezdce na nejnižší místo závodního okruhu odkud následuje téměř čtyř minutové stoupání nazvané World Cup. Stoupání má různý charakter, v extrémní pasáži nazvané Mr.Yoda Climbčeká na jezdce výzva v podobě sklonu 31%. World Cup přivede jezdce na nejvyšší bod trati odkud následuje dlouhý technický sjezd, kterému dominují dvě technické sekce. Tou první je Double Trouble Drop s navazující klopenou zatáčkou a dvojitým skokem. Tuto sekci žákovské kategorie nepojedou, po vrstevnicové cestě se napojí až v dalším úseku.

Tím je novinka nazvaná Black Mamba. Až jí uvidíte, určitě spojitosti s obávaným hadem porozumíte. Jde o vysoce technický trail inspirovaný úseky světových tratí, který je sice schopen projet každý, otázkou ale je, jak rychle…J Black Mamba klade nároky na schopnosti jezdce správně a včas řadit, pracovat s teleskopickou sedlovkou i brzdami. Správně projetá Black Mamba může šikovnému jezdci zajistit náskok i o několik sekund v každém okruhu.

 

Výjezdem z Black Mamby se po široké lesní cestě v mírném stoupání jezdci znovu dostanou na startovní louku a po průjezdu depem najedou na druhou část okruhu. Hned v jejím úvodu absolvují před zraky diváků drop a průjezd zajímavým technickým prvkem – Superklopenkou. Následuje jízda starým sadem s pohádkovými stromy nebo jejich torzy. Sad ústí do pasáže Joe Prohazka Trail, pojmenované podle místního, kultovního bezdomovce, který dostal od pořadatelské skupiny jméno Joe. Joe Prohazka Trail je zábavnou záležitostí, vyžadující dobré nastudování stopy i zvládnutí technických prvků. Závěrečným širokým stoupáním se závodníci dostanou zpět do prostoru startu a cíle a po projetí kamennou sekcí nazvanou R2D2 najíždějí do cílové rovinky. 

Celý okruh měří 3 320 metrů a během jeho průjezdu jezdci nastoupají 100 výškových metrů. Elitní jezdci absolvují jeden okruh za přibližně 11 minut. Trať je stavěná jako závodní, umožňující jízdu i více jezdců pohromadě až do závěrečných fází závodu, což je atraktivní z pohledu diváků i samotných závodníků. Okruh je středně náročný. Záměrně neobsahuje extrémní prvky a vždy je možné technické sekce absolvovat i v technicky méně náročné variantě B ať už v podobě samostatného trailu nebo upravené lehčí stopy přímo v sekci.